Nederland kan mogelijk meer tijd krijgen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen als de economische groei tegenvalt. Eurocommissaris Olli Rehn zei dat dinsdag na een gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

,,Als de groei verslechtert heeft dat ook een impact op het begrotingstekort. Dan is het volgens het begrotingspact mogelijk om een verlenging van de deadline te overwegen, op voorwaarde dat de structurele hervormingen worden uitgevoerd”, zei Rehn.

Later zei de Europese begrotingstsaar dat de tegenvaller in de economische groei wel significant moet zijn. Wat ‘significant’ is, kon hij nog niet aangeven. Hij zei er ook bij dat de discussie over extra uitstel nu ,,prematuur” is.

De groei voor volgend jaar lijkt nu al tegen te vallen. Waar Rehn zelf in april nog een economische groei in Nederland van 0,9 procent raamde in 2014, denkt De Nederlandsche Bank nu aan 0,5 procent. DNB adviseerde het kabinet deze week om tussen de 6 en de 8 miljard euro te bezuinigen.

Begrotingstekort Nederland

Omdat het begrotingstekort een percentage is van het bruto binnenlands product, kan het tekort als percentage groter worden als de groei tegenvalt terwijl het kabinet wel bezuinigt op de uitgaven. Die situatie kan dus aanleiding zijn voor nog eens een jaar uitstel van de 3-procents-norm. Voor 2013 heeft het kabinet al respijt gekregen van Rehn.

De Finse eurocommissaris verwees ook naar de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die komende vrijdag komen. Het kabinet wil die gebruiken als uitgangspunt voor besluiten over extra bezuinigingen in 2014. De definitieve knopen daarover worden in augustus doorgehakt.

Rehn had Nederland eerder aangeraden om een veiligheidsmarge aan te houden en het overheidstekort volgend jaar naar 2,8 procent te brengen, waar 3 procent de afspraak is in het Europese begrotingspact. Dijsselbloem maakte duidelijk dat Nederland dat advies van Rehn niet kan opvolgen. ,,Het kost ons al heel veel moeite om 3 procent te halen. 2,8 kan wijs zijn en ik deel zijn ambitie, maar het zal moeilijk genoeg zijn om de 3 procent te halen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl